Hroznové víno |
Hroznové víno
jako ovoce nám přináší mnoho pozitivního. To věděli již staří Řekové, kteří hrozny podávali při svých hostinách a připisovali jim léčivý účinek. Protože kromě lákavého vzhledu, snadné dostupnosti a výborné chuti, nám poskytují celý koktejl vitamínů a minerálů posilujících naše zdraví.
Hrozny obsahují 80 % vody, vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálních látek tu nalezneme hlavně mangan, hořčík, železo, draslík a vápník. Ačkoliv vinné hrozny obsahují jen malé množství esenciálních kyselin, zastoupeny jsou všechny. Dále pak velké množství vlákniny a sacharidů.
Na vlákninu jsou bohaté zejména slupky. Jejich konzumací posilujeme střeva proti ochablosti, působíme proti zácpě a zároveň odvodňujeme organismus. Také jej zbavujeme nahromaděných toxinů. Díky těmto schopnostem je hroznové víno skvělým pomocníkem v boji proti celulitidě!
Vinné hrozny působí na náš organismus močopudně. Urychlují průchod moči, a tak vyplavují bakterie. Tím mírní záněty ledvin. Hroznové víno chrání srdce a oběhovou soustavu tím, že dodává energii buňkám a zlepšuje zdraví artérií. Podporuje tvorbu červených krvinek a proudění krve. Také zabraňuje ukládání cholesterolu na stěnách artérií.
I jadérka hroznového vína, která mnohým nechutnají, mají své uplatnění. Lisuje se z nich olej, který je výborný v salátech a také se používá v kosmetice. Navíc jsou drcená jadérka skvělým peelingem. K dostání jsou i vitamíny obohacené výtažky z jader hroznového vína. Z celých plodů se připravuje kromě vína i vinný ocet. Sušením bezpeckových odrůd se získávají rozinky.
Jednoduché sacharidy v hroznovém vínu přináší tělu spoustu energie. Proto jsou hrozny vítanou svačinkou pro školáky, sportovce i rekonvalescenty. Měli bychom se však držet jedné zásady. Hroznové víno není dobré kombinovat s kefírem, mlékem či perlivou vodou. Tato kombinace dokáže spolehlivě podráždit žaludek.
I když jsou hrozny obecně považovány za kalorické ovoce, není to s nimi tak hrozné. Jejich kalorická hodnota je totiž 289 kJ/100 g. Mají střední glykemický index, takže je můžete směle zařadit do svého jídelníčku, i když právě držíte redukční dietu. Jejich sladkou šťávu můžeme využít při přípravě tolik oblíbených a moderních fresh juiců. Zvláště vhodné jsou v kombinaci s kyselejšími druhy ovoce, které přirozeně přisladí!