Domácí Koláče a vůně kávy to jde dohromady |
Káva příznivě ovlivňuje náš život už tím, že tonizuje procesy CNS (centrální nervové soustavy) mozkové činnosti a není to psychoaktivní látka.
Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především.
Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Koffea Robusta a Koffea Arabica (méně používanné Excelsa a Liberica se na trhu vyskytují zřídka).
Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta.
Arabika (cca 25% světové produkce) je káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách, často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. Ethiopská káva Harar či Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu.
Povedly se a jsou s povidly a drobenkou |
Internetová kavárna je veřejně přístupné místo, kde si návštěvník může pronajmout počítač s připojením do sítě Internet. Svůj název získal tento druh podnikání od možnosti zakoupit si k pronajatému počítači drobné občerstvení - kávu, čaj apod. Internetové kavárny jsou často interiérem koncipovány tak, aby připomínaly běžnou kavárnu.
Posledním trendem internetových kaváren je nabídnout (kromě občerstvení) svým hostům další služby - mezinárodní telefonní hovory, skenování obrázků, možnost čtení paměťových karet fotoaparátů a pokročilé programové vybavení pronajímaných počítačů.
Stop: teď pauza, uvařte si kafíčko a pak čtěte dál...